Sezon grillowy czas zacząć! Co wrzucić na ruszt tej wiosny?

Wieczory są coraz dłuższe, cieplejsze i zachęcają do urządzania przyjęć na świeżym powietrzu. A jak przyjęcie w ogrodzie, to pozycją obowiązkową w menu wydają się potrawy z grilla. Oczywiście kiełbaski i kaszanka są przysmakami znanymi i lubianymi, więc jeśli je podasz wszyscy z pewnością będą zachwyceni, jednak możesz postawić w kuchni na eksperymenty, które oczarują smakiem Twoich przyjaciół! Jak pysznie i oryginalnie rozpocząć nowy sezon grillowy? Podpowiadamy kilka prostych i niezawodnych przepisów.

Pierś z kurczaka w sosie sojowym

By mięso na grilla było aromatyczne i soczyste, warto wcześniej je zamarynować, zostawiając w lodówce przez całą noc przed planowanym grillowaniem. Zwykle stawiamy na klasyczne rozwiązania i zadowalamy się tradycyjną przyprawą grillową, którą posypuje się mięso tuż przed wrzuceniem na ruszt. Jeżeli jednak masz nieco więcej czasu przygotuj coś bardziej egzotycznego.
Będą Ci potrzebne:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku (posiekane drobniutko)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu

Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie płynne składniki. Następnie dodaj czosnek i zioła. Taka ilość marynaty wystarczy Ci, by natrzeć i przygotować dwie podwójne piersi z kurczaka (jeśli masz więcej mięsa, proporcjonalnie zwieksz ilość składników). Najlepiej pokrój piersi w mniejsze, cieńsze kawałki – wówczas szybciej będą doskonale upieczone.

Chrupiące skrzydełka miodowo-musztardowe

Choć miodowo-musztardowe skrzydełka to prawdziwy klasyk, jeśli chodzi o przysmaki z grilla, niewiele osób faktycznie je przyrządza. Szkoda – bo to bardzo proste, a efekty są zwykle widowiskowe. Do przyrządzenia kilograma skrzydełek potrzebne Ci będą:

  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz
  • sól
  • szczypta słodkiej mielonej papryki, kminu rzymskiego, curry i kurkumy

Wystarczy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzeć skrzydełka. By mięso przeszło smakiem przypraw, powinno pozostać zanurzone w nich na minimum 2 goziny.

Coś dla wegetarian: warzywa na grilla

Po dwóch propozycjach dla mięsożerców czas na wegetariańskie przepisy na grilla. Jeśli lubisz grillowane warzywa, warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię do grillowania na otwartym ogniu – przyrządzenie jarskich potraw będzie wówczas znacznie prostsze. W temacie warzyw z grilla siła tkwi w prostocie. Wystarczy odrobina przypraw i oliwy z oliwek, by przyrządzić prawdziwe arcydzieło. Na kolorową mieszankę warzywną z grilla przygotuj:

  • 2 papryki czerwone
  • 1 paprykę żółtą
  • 1 paprykę zieloną
  • 1 bakłażana
  • 1 cukinię
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 spore ząbki czosnku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i pokrój w dość duże kawałki. Włóż do dużej miski, obsyp przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i skrop oliwą. Wymieszaj dokładnie, by przyprawy dotarły do wszystkich kawałków warzyw. Jeśli masz patelnię do grillowania na otwartym ogniu, przełóż je tam, jeśli nie – możesz spokojnie przyrządzić warzywa z grilla na aluminiowej blaszce do grillowania. Opiecz je z każdej strony, co jakiś czas przewracając. Dobrze będą smakowały z dipem koperkowym lub sosem tzatziki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek