Burgery z indyka i kaszy jaglanej

Składniki:
  • 350 g mielonego filetu z indyka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Wiodąca Marka
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka Wiodąca Marka
  • 1 łyżka oliwy extra vergine Wiodąca Marka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko
Przyprawy: po 1 łyżeczce:
  • kurkumy Wiodąca Marka
  • suszonego oregano Wiodąca Marka
  • słodkiej papryki w proszku Wiodąca Marka
po szczypcie:
  • ostrej papryki i Wiodąca Marka
  • cynamonu Wiodąca Marka
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Dodatkowo: 
  • bułki pełnoziarniste
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 dojrzałe awokado
  • ½ świeżej papryczki chili
  • ser kozi Wiodąca Marka
  • pomidor, garść rukoli
Sposób przygotowania:
  1. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, wlać 2 razy tyle wody co kaszy, czyli 1 szklankę, zagotować, przykryć i gotować przez ok. 9 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, do czasu aż kasza wchłonie wodę. Wyłożyć kaszę cienką warstwą na duży talerz lub tacę i ostudzić.
  2. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać kaszę, posiekaną cebulkę (chwilę zeszkloną na patelni razem ze startym czosnkiem), drobno posiekane na desce suszone pomidory, łyżkę oliwy extra vergine lub oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami, natkę pietruszki, sól, pieprz i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać łyżką, następnie dodać jajko i jeszcze raz wymieszać.
  3. Masę podzielić masę na 8 części i z każdej uformować kotlecika (najlepiej formować naoliwionymi dłońmi).
  4. Rozgrzać patelnię z gładką, nieprzywierającą powierzchnią, położyć pierwsze 4 burgery i smażyć przez ok. 4 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 minuty.
  5. Można przełamać 1 burgera i sprawdzić czy w środku jest wysmażony.
  6. Przygotować pastę z awokado: rozgnieść awokado i połączyć z posiekaną papryczką chili. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  7. Bułki przekroić na pół. Jedną połówkę posmarować grubo pastą z awokado, następnie położyć burgera, ser kozi, rukolę oraz pomidora. Przykryć drugą połową bułki.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek