Składniki

  • 6 udek kaczych
  • 150 g boczku w plastrach TRADILEGE
  • 200 g mini marchewek
  • 2 laski selera naciowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chilli
  • 3 małe szalotki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego RUSTICA
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Mięso przyprawić obficie solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Na rozgrzaną patelnię ułożyć piersi kaczki skórą do dołu. Jeśli mamy mniejszą patelnię mięso można smażyć partiami. Smażyć około 10 minut z jednej strony, aż skóra się zarumieni i około 5 minut z drugiej.
  3. Obsmażone mięso odłożyć na talerz. Zlać tłuszcz z patelni.
  4. Na patelnię dorzucić drobno pokrojony boczek, a po chwili dodać plastry szalotki. Chwilę smażyć, a następnie dodać obrany i pokrojony w plastry imbir, oraz drobno posiekaną papryczkę chilli.
  5. Po kilku minutach na patelnię dodać marchewki, oraz plasterki selera naciowego. Gotować około 2 minut a następnie dodać bulion drobiowy oraz sos sojowy i zagotować.
  6. Przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z ognia.
  7. Pomarańcze dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę i dodać do warzyw. Pomarańcze wyfiletować i również dodać do warzyw. Fasolę wypłukać z zalewy i dodać do warzyw, delikatnie wymieszać.
  8. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć mięso, przykryć i piec przez 2 godziny.
  9. Do dania można podać tuczone ziemniaki, ryż, lub kaszę.